szeptember, 2018

02szeptember18:3018:30

A magány változatai

Soproni Petőfi Színház

Előadás időpontja:

(Vasárnap) 18:30

Részletek:

 
Az előadásban Márai Sándor és Hamvas Béla egyidejűleg mondják el a forradalom utáni gondolataikat. A történet nem valóságos, hiszen ők nem találkoztak egymással, de éppen ez teszi különlegessé az előadást.

Egymás mellé helyezve két, egymáshoz nagyon hasonló és mégis meglepően különböző arcot két írói portrét láthatunk párhuzamosan. Az előadás két alkotót idéz meg, két elkötelezett és etikus embert, akik a kényszerű döntések útvesztőiben a legnehezebbet, s talán az egyetlen lehetséges megoldást választották. Az igaz ember számára az egyetlen elfogadhatót. Valamire ugyanis nemet mondtak. S amire nemet mondtak, azt egészében is megtagadták.

A külső és a belső emigráció pozíciói jelennek meg Márai és Hamvas személyesen is megszenvedett állásfoglalásaiban. Az előadás egyfajta fiktív dialógust hoz létre a művek, naplórészletek és tanulmányok részleteiből, melyben a két alkotó meglátásai összecsapnak. Olykor egymás mellett beszélve, olykor ütközve, de akaratlanul is egymást erősítve tárulnak fel befolyástól mentes ítéleteik, hiteles tanúvallomásaik egy történelmi eseménysor kapcsán, melynek magvában az október 23-án kirobbant népfelkelés áll.

Szereplők: Ács Tamás és Papp Attila.

Szerkesztő-rendező: Katona Imre.

X