Magyarpolányi Pajtaszínház

" /> Magyarpolányi Pajtaszínház

">

április, 2020

02április18:0018 óra
Görgey Artúr tábornok
Magyarpolányi Pajtaszínház

Előadás időpontja:

(Csütörtök) 18:00

Részletek:

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának kezdőnapjára emlékezve mutatjuk be Görgey Artúr tábornok autentikus szövegei alapján készült felolvasó színházi előadást. Előadók: a szerző: Kerékgyártó László, a fiatal Görgeyt megidéző Kárpáti Zoltán és az idősebb Görgeyt megidéző Vatamány Sándor.

A szerző és az előadók a függetlenségi harc végpontjától, a fegyverletétel előtti naptól kezdve fejtik vissza az eseményeket. A dokumentumok alapján fokozatosan kirajzolódnak a valódi történések, amelyek az árulással vádolt tábornok ártatlanságáról győznek meg, egyben önkéntelenül is felteszik bennünk a kérdést, vajon ki lehetett azigazi áruló.

A szerző leírta, hogyan vezetett útja Görgeyhez, hogyan ragadta magával „különleges példamutató jelleme és viselkedése, elsősorban Hazája iránt, de emberi nagysága is, ahogyan a nyilvánvalóan igaztalan vádakat fogadta, válaszolt rá, és emberi tartással élete végéig elviselte.” Szerinte „olyan példaképekre lenne szüksége a magyar ifjúságnak, a magyar társadalomnak, akik hazaszeretetre, becsületre, tisztességre, áldozatvállaló szeretetre mutatnak fel nem elsősorban szavaikkal, de tetteikkel örökérvényű példát. Ilyen példakép Görgey Artúr

Belépődíj 2000 Ft., diák és nyugdíjas jegy: 1000 Ft.

X