Előadások | 2016. Szeptember – Október

8. évad | 2015. szeptember – október

szeptember 22. csütörtök, 18.30 óra

HERNÁDI pont

Hernádi Judit

Díva, bohóc, ember és színésznő. Ez mind, ami vagyok. És már egy jó ideje ez vagyok. Ilyenkor illik számot adni, mi volt, mi lesz. Tojok az illemre, a szabályokra. Az érdekel, ami egy kicsit más. Mondatok, amiket már elmondtam, amiket nekem szántak vagy szánhattak volna. Dalok, amiket nekem írtak vagy írhattak volna a szerzők, ha kicsit jobban odafigyelnek. Ez az est rólam szól! Szerintem szórakozni fognak. Én is szórakoztam, amíg kigondoltam.

Woody Allen mondta: „Nem félek a haláltól, csak nem szeretnék ott lenni, amikor megtörténik.”
De mint tudjuk, jöhet egy pont…

Rendezte: Pelsőczy Réka.

Belépőjegy egységesen 2500 Ft.

szeptember 28. csütörtök, 9, 11 és 13 óra

›››››››› A magyar népmese napja alkalmából

A székely menyecske meg az ördög

Fabók Mariann Bábszínháza

Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár… Mesénk fonalát ördög-szállta királykisasszonyok, ördögtől kapott ördögűző képesség, igaz mátkaság, lakodalom s haj, még mik nem ékesítik! S hogy miként kacsint vissza történetünkbe vad menyecskénk, azt megláthassák, csak kerekítsék szemüket, s élesítsék pupillanyílásukat!

Játékunkat, negyven percben, szigorúan kiskorú felügyelete mellett ajánljuk Benedek Elek, a „nagy mesemondó” születésnapja alkalmából!

szeptember 29, csütörtök, 10. 30 és 13 óra

›››››››› Ki van a határon túl?

A nagyidai cigányok

Csavar Színház / Gál Tamás

Arany János hőskölteményében a magyar katonák már nem bírván tartani Nagyida várát, a helyi cigányságra bízzák, hogy őrizzék és védjék. A fergeteges humorú, interaktív, játékos előadásban elhangzó autentikus cigány zenét Bodonyi András gyűjtötte Szepsi környékéről. A dalok eredeti cigány nyelven, illetve magyarul hangzanak el.

 

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

október 19, szerda, 18.30 óra

A mennybe vitt leány

Várszegi Tibor

Az előadás címe egy székely népballadakör címének átvétele. A balladakör történetét 15 különféle szövegváltozatban sikerült összegyűjteni. A történet szerint egy kislány, akit egyes változatok Judikának, mások pedig Márton Szép Ilonának neveznek, meghal, mielőtt férjhez menne. Mielőtt meghal, nagy fájdalmában, keserűségében és szomorúságában édesanyját kéri, hogy sirassa meg. Siratóénekében menyasszonynak nevezi, mert, ha halála miatt nem is mehetett férjhez, Jézus menyasszonya lesz ő.

október 20, csütörtök, 18.30 óra

A bot

Várszegi Tibor

„Ha a mezőn két kezeddel rátámaszkodsz a bot felső végére, eggyé válhatsz a mezővel. A karjaid a bot által a földet érik, lelked-szellemed találkozhat a földével: segít, hogy őseid-utódaid, múlt és jövő jussanak eszedbe. Nem cselekedsz, megállapodsz. Szemlélődsz a bot jelentette világközépen. Kurgán vagy, vagy Szentlélek-templom, az Atya teremtménye. Ez a bot világának a kezdete. Ha a mezőn megragadod a bot alsó végét, irányt mutatsz, vagy lesújtasz, a jelennek pillanataiban cselekedsz. A karod a levegőbe lendül, akárki-akármi van körülötted, cselekedetedben mégis magad vagy. Megváltoztatod a világod, ember vagy: Krisztusarcú vagy Júdásképű. Ez a bot világának a vége.”

(ismeretlen szerző)

október 26, szerda, 9, 11 és 13 óra

A helység kalapácsa

CSAVAR SZÍNHÁZ (Csallóközi Vándorszínház)

A vásári komédiák hangulatát idéző produkció Petőfi páratlan humorával, groteszk elemekkel fűszerezve tárja elénk e különös világot. Az előadást a közönséggel való állandó kommunikáció, a sokszor improvizációnak tűnő stílusgyakorlatok és interaktív játékmódok teszik fergeteges komédiává.

október 27, csütörtök, 18.30 óra

A világosság világa

Várszegi Tibor

„Képzeld azt el, hogy a csillagok csak lyukak az égbolton,

Amelyeken keresztül a Mennyek Dicsősége feltárul a ragyogó Fény csóváiban!”

Esszénus Béke Evangélium, harmadik könyv,  Az esszénus testvériség elveszett tekercsei.

X