[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

7. évad | 2016. január – február

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

november 5. csütörtök, 18:30

Kárpát-hazából jöttem

Fricska Táncegyüttes

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16431″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]A világrekorder táncegyüttes 3 tagja egyenként 38-39-41 érvényes leütést mutatott be egy perc alatt, és ezzel az eredménnyel pillanatnyilag ők a világ leggyorsabb néptáncosai. Nevük az autentikus magyar néptánc mai köntösben történő bemutatására utal. Céljuk a magyar hagyományok megismertetése a nagyvilággal. A 2009-ben alakult gyorsan világhírűvé vált együttes fellépett már a világ számos pontján, rájuk épül a Békéscsabai Jókai Színház Orient c. előadása, ám legtöbben a Britain’s Got Talent műsoraiban láthatták őket, a Hungary’s Got Talent színpadán pedig a döntőben szerepeltek: Moussa Ahmed, Papp Máté Bence, Papp Gergely Bálint.
Közreműködik: Papp Imre és Péterbencze Anikó.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”56px”][vc_column_text]

január 29, péntek, 18.30 óra

Outbreak

Duda Éva Társulat

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16427″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]Táncosok: Egyed Beáta, Simkó Beatrix, Stetina Szonja, Csuzi Márton, Rusu Andor,
Takács László

Rendezés, koreográfia: Rosana Hribar és Gregor Luštek

Veszély, melyben a test önmagát fedi fel. Bátorság, melyben a test őszinte értékeit vizsgáljuk. A testre, mint metaforára kell tekintenünk.

A koreográfus páros tagjai a szlovén táncélet kiemelkedő alakjai. Előadásaik fókuszában a rendkívül személyes, intim, lélekközpontú kapcsolatok állnak.

Az előadást csak 18 éven felüli nézőknek ajánljuk![/vc_column_text][vc_empty_space height=”56px”][vc_column_text]

február 3. szerda, 13 óra

Dorottya

Csavar Színház (Csallóközi Vándorszínház)

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16426″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]A főszereplő maga Dorottya, aki olyan idős, csúnyácska és fogatlan, hogy a hamut már mamunak, a szöszt pedig pösznek ejti. Gúny tárgyává válik amiatt, hogy idáig még egyetlen egyszer sem kelt el a férfiak társaságában.

Meghallgatni Gál Tamás hatásos előadásában a jól meghúzott/átírt Dorottya szöveget: szórakoztatóan helyettesítheti a gimnáziumi kötelező irodalom kissé poros, de nyelvileg remek darabjának elolvasását.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”56px”][vc_column_text]

február 4. csütörtök, 18.30 óra

A János vitéz daljáték híres dalai és keletkezésének története

,,Egy rózsaszál – miről beszél?’’

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16432″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]Ki ne ismerné, ki ne tudná azonnal folytatni az Én vagyok a bojtárgyerek, vagy A fuszulyka szára vagy az Én, a pásztorok királya és Egy rózsaszál szebben beszél kezdetű csodálatos dalokat. 112 éve mutatta be a Király Színház a János vitézt, melynek zenéjét Heltai Jenő verseire Kacsóh Pongrácz szerezte, Petőfi Sándor elbeszélő költeményéből színpadra írta Bakonyi Károly.

A zenés színházi est a daljáték megszületésének korabeli dokumentumok, levelek, visszaemlékezések, újságcikkek, kritikák, önéletrajzok, titkos naplók, dagerrotípiák és a máig élő színházi pletykák, legendák, szóbeszédek alapján állt össze.

Játsszák: Almási Sándor, Molnár Gyöngyi és Széll Attila. Rendezte: Vörös Róbert.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”56px”][vc_column_text]

február 5, péntek, 11.15 óra

Verona, 1301

Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen

Lehel Vezér Gimnázium

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16437″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]Miért és miként szól bele a fiatalok életébe a felnőttek világa?

„Mi a név? Mit rózsának hívunk, / Bárhogy nevezzük, éppoly illatos. / Ha Rómeót nem hívják Rómeónak, / Szakasztott oly tökéletes marad / Akármi néven…” – dühöng tehetetlenségében Júlia az erkélyen. A tizenhárom éves lány most tapasztalja meg a
generációkon keresztül hagyományozott gyűlölet képtelenségét.

Szereplők: Kiss Gergely Máté, Edelényi Vivien, Dargó Gergely
Belépés díjtalan.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”56px”][vc_column_text]

február 5, péntek, 18.30 óra

Kripli Mari

Lázár Kati Jászai Mari estje

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16433″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]

„Nem csak Jászai Mari naplóját használtuk fel, sok mindent, Pécsi Blanka írásait, a leveleit, Csathó Kálmán két könyvét. Nagyon sok segítséget kaptam az Országos Széchenyi Könyvtárban, ahol leveleket, dokumentumokat gyűjtöttem. Gyalog Eszter és magam állítottuk össze az előadás anyagát. Amikor három éve belekezdtem, éreztem, sok vonatkozásban hasonlóan vélekedem az életről. Nagyon könnyen megértem őt, ráhangolódok a mondataira, gondolataira, érzelmeire. Azért választottuk az előadás címének a Kripli Marit, mert gyerekkorában így nevezte a kis Krippel Marit a többi gyerek.” – mondja egy interjúban Lázár Kati. „Jászai megmutatja azt is nekem: nagyon sok türelem szükséges mindenhez az életben. Nem szabad kapkodni, ahogy a mi világunk teszi.”

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”56px”][vc_column_text]

február 8-9-10, hétfő-szerda, 10.30 és 13 óra

A szerencsét tojó tik

Cakkumpakli Színház

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16425″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]Magónak nincs könnyű dolga, hiszen kedves férje, Mátyás nem átallja megvenni kerek negyven forintért az állítólag aranypénzt tojó tyúkot az éhenkórász csavargótól, és még arról is meg van győződve, hogy jó boltot csinált.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”56px”][vc_column_text]

február 10, szerda, 18.30 óra

Szerenád

Fortuna Együttes, Jászfényszaru

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16435″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]„Talán az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező, több mint 40 éve működő csoport a jászfényszarui Fortuna Együttes, színjátszók nemzedékeit nevelték már fel. Kovács Andrásné Rozika rendezései után most leánya, Kovács Tímea dirigálta a csapatot, a hagyományostól eltérően, de legalább is tőlük szokatlanul, más stílusú előadás, Mrozek Szerenádja megvalósításában. Az amatőr színjátszók között népszerű darab ezúttal új színeket-fényeket kapott a remek csoport színrevitelében.” (Tóth Zsuzsanna az adácsi fesztiválról.)

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”56px”][vc_column_text]

február 11, csütörtök, 18.30 óra

Szkalla lányok

Béres Ilona és Tordai Teri

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16436″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”medium”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]Másfél órában életre kel Örkény István tragikomédiájának, a Macskajátéknak a kétszemélyes változata. Nem a mű egésze – de egy újszerű műegész. Berényi Gábor az Örkény-centenárium alkalmából rendezte meg Béres Ilona (Erzsi) és Tordai Teri (Giza) számára ezt a variánst. Az előadás előbemutatója a budapesti centenáriumi ünnepséget megelőző napon a jászberényi Malom Film-Színházban volt a rendező és Örkény özvegyének, Radnóti Zsuzsának a jelenlétében.

„Két művész, két hang, két beszédmód, két tartalmas humorforrás – két szép nőalak.” (Tarján Tamás)

Belépőjegy 2 500 Ft., diák- és nyugdíjas jegy: 1 500 Ft.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”56px”][vc_column_text]

február 24, szerda, 11 óra

Felhőcirkusz – interaktív tánccirkusz Weöres Sándor nyomán

Juhász Kata Társulat

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16429″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]A nyári égbolt felhőit bámuló Katókához képzeletbeli barátok érkeznek. A felhők között vándorló cirkusz maroknyi társulatának táncosai, akrobatái és zenészei Katókával kiegészülve vágnak új kalandokba:

Daragó Dorina – tánc, Sebők Cintia – tánc, Zoletnik Sophie – akrobatika, karika, Ben Glass – akrobatika, Kertész Endre – cselló, Kovács Sasa Dizna – fuvola, pikoló, Csizmás Andris – bőgő, basszusgitár, elektronika. – Koreográfia: Juhász Kata.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”56px”][vc_column_text]

február 25. csütörtök, 18.30 óra

Nemzeti Színház – Szűcs Nelli önálló estje

Fedák Sári

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16428″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]„Fedák egyike volt a legnagyobbaknak. Ő volt A primadonna. Sztár Pesttől New Yorkig. Molnár Ferenccel rövid és viharos házasságban élt. Bizonyíthatatlan vádak alapján mellőzött lett 1945 után – színpadra többé nem léphetett. Megjárta a csúcsokat és a poklokat. Méltán ünnepelték, és méltatlanul félreállították.

Külön érdekesség a Fedák Sárit elénk varázsoló művésznő – Szűcs Nelli – személye. Ő is Beregszász szülötte, gyökerei ehhez a városhoz kötik, csakúgy, mint nagy elődjét.”
Dávid Zsuzsa rendező[/vc_column_text][vc_empty_space height=”56px”][vc_column_text]

február 26, péntek, 18.30 óra

Shylock

Csiky Gergely Színház, Kaposvár

Játssza: Hunyadkürti György

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16434″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]Szerző: Gareth Armstrong
Fordította: Nádasy Myrtill

Rendezte: Kőváry Katalin

Egy darab, egy kor, egy színész. Hunyadkürti György ezúttal Shakespeare A velencei kalmár mellékszereplőjének, Tubalnak a bőrébe bújik, hogy meséljen a mellőzöttségről, a felemelkedésről, a zsidóság sorsáról és a darab születésének koráról.

„Emberek vagyunk mind, figyeljünk egymásra, még akkor is, ha a másikat megérteni épp dühünk, előítéleteink vagy akár jogos sértettségünk okán nem egyszerű.”[/vc_column_text][vc_empty_space height=”56px”][vc_empty_space height=”12px”][vc_column_text]

KÉPZÉSEK ÉS TANFOLYAMOK

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]

péntekenként 15 óra és 16.30 óra

Színjátszó Stúdió gyerekeknek

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16396″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]Két korcsoport számára szervezünk játékos színjátszó műhelyt a két évvel ezelőtt elkezdett drámafoglalkozások folytatásaként. 10-12 és 13-15 éves korosztály tagjait várjuk szituációs játékok és improvizációk, helyzetgyakorlatok, mozgás, tánc, bohóc és színészmesterség tanulására.

Vezeti: Milosits Dániel színházi nevelési szaktanácsadó és tanár[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]

hétfőnként 18 órától

MediBall foglalkozások

Kínai eredetű labdajáték. A Tai Chi körkörös mozdulataira épülő mozgásművészet.

keddenként 18 órától

Testtudatos technikák

A tréningeken egy olyan módszert sajátíthatunk el, mely test és a lélek egymásra kifejtett hatásán alapul, így nagyban hozzájárul a stresszes hétköznapok kezeléséhez.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][vc_single_image image=”16424″ style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]

szerdánként 18 órától

Mesés délutánok

Népmesehallgatás, mesei epizódok szerepjátékai, diafilmek, gyógyító mesék.

szombatonként 10 órától

Családi délelőttök

Kézműves foglalkozás, bábkészítés, mesedramatizálás gyerekek, szülők, nagyszülők együttes részvételével.

A foglalkozásokat vezeti Tóthné Szatmári Terézia mentális tréner.
Óradíj: 500Ft/ fő/ alkalom.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

X