Előadások | 2015. november – december

7. évad | 2015. november – december

november 5. csütörtök, 18:30

Nyáron, este féltizenegykor

Udvaros Dorottya

Esküvője előtti éjszakán a vőlegény egy pisztolylövéssel megöli menyasszonyát, mert az megcsalta a legjobb barátjával, majd végez vele is. A gyilkosságtól fölzaklatott spanyol kisvárosba útjukat megszakítva megáll Maria és családja. Maria találkozik Rodrigo Paiestreval, a vőlegénnyel, ekkor döbben rá, hogy élete ugyanarra tart, mint Rodrigoé.

Marguerite Duras azonos című kisregénye (fordította: Kürti György) nyomán a színpadi változatot írta és az előadást rendezte: Vörös Róbert, zeneszerző és közreműködő: Petz Bálint.

Belépőjegy 2 500 Ft., diák- és nyugdíjas jegy: 1 500 Ft.

november 9, 10 és 11, hétfő-szerda, 9.30, 11:00

A békakirály

CAKKUMPAKLI SZÍNHÁZ

A kerek erdő tavi tündére Henrik királyfit békává varázsolja, amiért nem akar vele élni a tó fenekén. Ebben az elátkozott testben kell éljen, míg talál valakit, aki így, evvel a rút külsővel is elfogadja és a barátja lesz. A királyfival együtt tanulhatunk az elfogadásról, a feltétel nélküli szeretetről és átélhetjük a varázslatok meghökkentő erejét.

november 18, szerda, 10:30 és 13:00

A nagyidai cigányok

CSAVAR SZÍNHÁZ (Csallóközi Vándorszínház)

Arany János hőskölteményében a magyar katonák már nem bírván tartani Nagyida várát, a helyi cigányságra bízzák, hogy őrizzék és védjék. A fergeteges humorú, interaktív, játékos előadásban elhangzó autentikus cigány zenét Bodonyi András gyűjtötte Szepsi környékéről. A dalok eredeti cigány nyelven, illetve magyarul hangzanak el.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

november 19, csütörtök, 18.30

Párizs hídjai – Edith Piaf-est

Csokonai Nemzeti Színház

Az előadás Edith Piaf életrajzi regényeiből készült (Életem, Nem bánok semmit sem…). Legismertebb slágerei hangzanak el Varga Klári előadásában Rusz Milán tangóharmonika kíséretével.

 

„Meghalok, és annyi mindent mondanak majd rólam, hogy már senki nem tudja ki is voltam valójában. Azt gondolják ennek nincs olyan nagy jelentősége? Igaz. Mégis bánt ez a gondolat. Éppen ezért, amíg még tudok, beszélni akarok magamról.”

 

november 26, csütörtök, 18.30

Egyasszony

PÉTERFY-NOVÁK ÉVA

Aki nem félt elmondani, amiről mindenki hallgat.

„Forszírozott, rohamos szülés során mentálisan sérült csecsemő.” PÉTERFY-NOVÁK ÉVA majd minden orvostól ezt a diagnózist kapta, akinek megmutatta egyre súlyosabb állapotba kerülő kislányát, a pár hónapos Zsuzsit. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blog-bejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A megrázó őszinteségű blogból könyv született, a könyvből pedig ez a színházi előadás. Az Egyasszony igaz tör¬ténet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

A FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda előadását színpadra alkalmazta: TASNÁDI ISTVÁN, rendezte: PACZOLAY BÉLA.

november 30. hétfő, 18.30

Edith és Marlene

NAGY-KÁLÓCZY ESZTER és BOTOS ÉVA

„A francia Edith Piaf és a német Marlene Dietrich találkozása sorsszerű volt. A XX. század két zsenije szélsőségesen eltérő habitust képviselt: Piaf az önpusztító szenvedély, Dietrich a végletes fegyelem és profizmus útján járt, s, hogy kinek volt igaza – azt döntsék el a nézők!
Amikor az üres papír fölött ültem, azon töprengve, hogy hogyan is lépjenek színre és szólaljanak meg ezek a csodálatos nők, Piaf dalait hallgattam, és beleborzongtam. Egyet ígérhetek, önök is hallani fogják a dalokat, és önök is borzongani fognak.” – írja a szerző: PATAKI ÉVA.

„Különös élmény számomra, hogy bő huszonöt év után újra életre kel az Edith és Marlene, amit MÉSZÁROS MÁRTA biztatására írtam a Pesti színháznak, és, amit ismét ő rendez. A darab a prágai, a pozsonyi és a varsói bemutatók után ismét „hazatér”, és megint két csodálatos színésznő lép benne színpadra.”

Belépőjegy 2 500 Ft., diák- és nyugdíjas jegy: 1 500 Ft.

december 3, csütörtök, 18.30

Dinamit

Vasvári Játékszín

HAJNÓCZY PÉTER ürügyén emlékező est önmagunkra. A nagy magyar író 70 éve született és a nyolcvanas évek eleje óta már nem él. A halál kilovagol Perzsiából, A fűtő vagy a Jézus menyasszonya c. művei a XX század végi értelmiség életérzésének legjellemzőbb lenyomatai:
„Emberi voltunk örült pillanatai villognak igazul, máskor pedig hétköznapi énünk válik örültté.”

Gergye Rezső játéka max. 40 főnyi néző számára.

december 9, szerda, 9:30 és 11:00

Ha betér az égi király

FABÓK MARIANN

„Öregapámtúl hallottam, hogy jeles ünnep alkalmával – amennyiben kellőképpen felkészült, megfényesedett a test és a lélek – Ég a Földdel összeér. S a Mennyeknek kapuján olyankor bélátni. Úgy mesélte, hogy egyenest az Úristen szeme közi lehet olyankor nézni! – No, de emlékezzünk csak: hogy es vót ez 2015 évvel ez előtt?”

Ősi, kincses hagyományokra visszatekintő betlehemes játékunkat bábtáncoltatással, énekmondással és élő dudaszóval ajánljuk a kedves nagyérdemű figyelmébe.

KÉPZÉSEK ÉS TANFOLYAMOK

péntekenként 15 óra és 16.30

Színjátszó Stúdió gyerekeknek

Két korcsoport számára szervezünk játékos színjátszó műhelyt a két évvel ezelőtt elkezdett drámafoglalkozások folytatásaként. 10-12 és 13-15 éves korosztály tagjait várjuk szituációs játékok és improvizációk, helyzetgyakorlatok, mozgás, tánc, bohóc és színészmesterség tanulására.

Vezeti: Milosits Dániel színházi nevelési szaktanácsadó és tanár

hétfőnként 18 órától

MediBall foglalkozások


Kínai eredetű labdajáték. A Tai Chi körkörös mozdulataira épülő mozgásművészet. A zenére végzett gyakorlatok közben megélt harmónia mind a gyakorló, mind a néző számára művészi szintű esztétikai élményt jelent.

keddenként 18 órától

Testtudatos technikák

A tréningeken egy olyan módszert sajátíthatunk el, mely test és a lélek egymásra kifejtett hatásán alapul, így nagyban hozzájárul a stresszes hétköznapok kezeléséhez. Olyan technikák tudatos alkalmazásán alapul, amelyben mindenki saját testének és kreativitásának eddig fel nem ismert lehetőségeit felfedezheti és használhatja.

szerdánként 18 órától

Mesés délutánok

Népmesehallgatás, mesei epizódok szerepjátékai, diafilmek, gyógyító mesék. Erőszakmentes kommunikáció, empátiát fejlesztő játékok gyerekeknek és felnőtteknek.

A foglalkozásokat vezeti Tóthné Szatmári Terézia mentális tréner. Óradíj: 500Ft/ fő/ alkalom.

X