Előadások | 2015. szeptember – október

7. évad | 2015. szeptember – október

szeptember 24. csütörtök, 18:00

Főnix szobor- és parkavató

Jászberényben felnőtt 12 fiatal a nyár folyamán közösen együtt dolgozva megalkotta a tűz madarának szobrát. A tűzrevalónak szánt hulladék raklapokból készült szobor a Főnix Fészek Műhelyház emblematikus állata. Kezdeményezésünkre a teret mostantól Főnix térre kereszteljük.

Szalai György fotókiállítása

Szalai György megalakulása, vagyis 2009 óta állandó jelleggel fotózza színházunk előadásait. Ezekből a képekből készült válogatás, amelyet mostantól színházunk falain állandó jelleggel megtekinthetőek.

A szobrot és a parkot felavatja valamint a kiállítást és a színházi évadot megnyitja: Halász János a Magyar Művészeti Akadémia Felügyelő Testületének elnöke, országgyűlési képviselő.

szeptember 24. csütörtök, 18:30

Ha volna valaki

Kulka János

Történeteket mesél, embereket és helyzeteket jelenít meg. Színházat teremt zenével és prózai betétekkel. Közös nevezőre hozza Charles Aznavourt és Leonard Cohent, Dést és Stinget, Cseh Tamást, Orbán Ottót, Nádasdy Ádámot. Kulkának nagyon jól áll a sanzon műfaja, mert nem pusztán sanzonosan énekel.

Belépőjegy: 2 000 Ft, diák- és nyugdíjas jegy: 1 000 Ft

szeptember 28. hétfő, 13:00

›››››››› ki van a határon túl?

A helység kalapácsa

Csavar Színház (Csallóközi Vándorszínház)

A vásári komédiák hangulatát idéző produkció Petőfi páratlan humorával, groteszk elemekkel fűszerezve tárja elénk e különös világot. Az előadást a közönséggel való állandó kommunikáció, a sokszor improvizációnak tűnő stílusgyakorlatok és interaktív játékmódok teszik fergeteges komédiává. Bodonyi András zenéje igazi Petőfi korabeli hangulatot varázsol a színpadra.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

szeptember 30. szerda, 11:00

›››››››› magyar népmese napja

Az aranyszőrű bárány

Magyar Népmese Színház

Interaktív játék. A gyerekekkel közösen születik meg a produkció. A játék során a gyerekek magukra öltik a megfelelő jelmezeket és két színész és egy zenész irányítása mellett aktív részeseivé válnak a mesének. Az ismert népmesét a színészek kezdik el és lassan minden gyerek részese lesz az előadásnak. Megelevenedik a királyi udvar, megjelennek a cirkuszosok, de senkinek sem sikerül megnevettetnie a királylányt.

október 8. csütörtök, 18:30

›››››››› slapstick comedy szavak nélkül

A Pisztráng – pácban, körettel

Méhes Csaba

Fotó: Szalai György

A hegedűművész belép a színpadra, ám a zongorakísérő nem érkezik meg. Itt kezdődnek a bajok. És nem érnek véget. Barátunk egyre jobban belegabalyodik a kínos helyzetbe…

Méhes Csaba Európa szerte elismert, kedvelt mozgáskomikus, pantomimművész. Az program egyfajta „best of”  válogatás legsikeresebb előadásaiból. Kilencven perces támadás a nevetőizmok ellen.

Méhes Csaba elnyerte a 2014. évi Thália Humorfesztivál Legjobb Kabaré Előadó díját.

október 15. csütörtök, 17:30

›››››››› Jászok dicsérete – egy jászsági dal-és táncjáték előtanulmányai

A jászok eredete – az eurázsiai sztyeppe népei és a magyar őstörténet

Csajághy György történész előadása

• A magyar őstörténet és az ezzel összefüggő népzenekutatás.
• A lovas népek kürtjei, rangjelző ivókürtjei és a „Lehel-kürt”.
• A közép- és belső-ázsiai korai lovas népek leszármazottai és azok története; dallamviláguk és hangszereik.
• A hunok, az avarok, a különböző türk/török népek énekes és hangszeres zenéi.

október 16. péntek, 14:00

›››››››› színházi nevelés

Stréber

Nyitott Kör

A színházi nevelési foglalkozás fókuszában a „stréberség” és az ebből fakadó kirekesztettség áll. A cselekményének központi szereplője egy 16 éves lány, aki jól tanul, sportol és szorgalmas is. Az osztályfőnöke is szereti. Az osztály egyes tagjai viszont rendszeresen zaklatják őt, rendszeresen megszégyenítik, az osztály többi tagja pedig…

A foglalkozás központi kérdései: van-e felelőssége azoknak, akik a konfliktushelyzeten kívül állnak, mint szemlélők? Meddig maradhatnak passzívak? Milyen megoldásokat alkalmazhatunk?

október 22. csütörtök, 18:30

›››››››› komédia

A csemegepultos naplója

Ötvös András

Gerlóczy Márton regénye Göttinger Pál rendezésében.

„Egy egész csemegepult. Minden létező mütyürkéjével, sonkájával, szalonnájával, konzervével, cégtáblájával és műanyag gyümölcsével. Olyan színházban volt részünk, amiben egy őrületesen tehetséges színész zseniális szöveggel, ügyességgel, és valódi bábszínházzal ötvöződött, és mi bizony könnyesre röhöghettük magunkat!” (Drubina Orsolya)

október 29. csütörtök, 18:30 | Lehel Film-Színház

›››››››› komédia

Akit az istenek szeretnek

Csákányi Eszter

Magamról és a női lélek megannyi arcáról mesélek ebben az estben – mondja Csákányi Eszter. A téma örök: nők – végletes lelkiállapotban. Nők, akik alárendelik magukat a férfinak, akik hiába várakoznak a megbeszélt randevún, akik kiszellőztetik a lakásból
a magányt és akik mégis mindig életben maradnak.

Belépőjegy 2 000 Ft., diák- és nyugdíjas jegy: 1 000 Ft.

X